Fort bij Spijkerboor - Stelling van Amsterdam - WAT anders - Harlingen

Grafische, Ruimtelijke en Illustratieve Vormgeving 

Fort bij Spijkerboor

Publieksinrichting en Tentoonstellingsvormgeving

    D  e     P  u  b  l  i  e  k  s  i  n  r  i  c  h  t  i  n  g   
 terug naar www.feiko.info

WAT anders (Grafische, Ruimtelijke en Illustratieve Vormgeving)  

WAT anders gaf in opdracht van Vereniging Natuurmonumenten in een gedreven samenwerking met landschapsarchitect Wim Wijsman de publieksinrichting vorm van het unieke Fort bij Spijkerboor wat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. 

 

De ontwerpers:

Annette de Brueijs, Grafisch Ontwerper

Ontwierp de panelen van het binnen en buitenfort, de belettering en kleurstellingen, licht en geluid.

Feiko Mintjes, Beeldend Kunstenaar / Illustratieve en Ruimtelijke Vormgeving

Verzorgde de tekeningen van de informatiepanelen in de verschillende ruimtes, de omloop rond het fort, alsmede de beelden van de licht- en beeldinstallatie in de wachtkamer en de muurschilderingen in de kruitkamer, licht en algehele geluidsinstallatie.

Wim Wijsman, Landschapsarchitect en Ruimtelijke Vormgeving

Uitvoering belettering in staal, licht- en beeldinstallatie in de wachtkamer, plaatsing panelen omloop.


 

Verdere medewerking door derden:

Teddy Boddy, Geluidsexpert / Sonoloog - opnames van authentiek levend fortgeluid.

Sjoerd Tulp, Geluidsinstallatie - installatie kanongeluid geschutskoepel

Windhorst, Lichtinstallatietechniek - lichtinstallatie grote poterne en inundatiezaal

Lilian Fopma, Staalconstructie - restoratie schootsluiken en constructie stalen macquetteombouw

En verder was een groot aantal gedreven vrijwilligers betrokken bij de geluidsopnames die het Fort bij Spijkerboor weer tot leven zouden wekken.

 

De Publieksinrichting van het

Fort bij Spijkerboor

 

 

De omgang

Rond de Fortgracht is een wandeling uitgezet waarbij de bezoeker middels laaggeplaatste panelen informatie krijgt over het fort en de omgeving

 

 

Het Geluid

De geluiden zouden het Fort bij Spijkerboor werkelijk tot leven gaan wekken. De opnames en de toepassingen van het geluid zijn op een zeer ongebruikelijke manier uitgevoerd. Door het hele twee verdiepingen tellende fort zijn geluidsdragers aangebracht die de realiteit van de geluiden zoals ze ooit moeten zijn geweest zozeer benaderen dat de bezoeker het gevoel krijgt dat het fort leeft.Het Kanon

Het grote dubbelloops koepelkanon van Fort bij Spijkerboor had een bereik van de Noordzee tot aan het IJsselmeer en is het belangrijkste geschut van de hele stelling van Amsterdam. In de geschutskoepel is geluid aangebracht om de realiteit van het in werking zijnde kanon na te bootsen.


 
De Wachtkamer
In de wachtkamer onder het kanon is een geluids-, licht- en beeld installatie aangebracht om het wapen van inundatie inzichtelijk te maken. Het meest indrukwekkende wapen van de stelling was niet het staal maar het water wat instromend via o.a. de geopende sluizen het gehele gebied om de totale cirkel van forten van de stelling heen een gracht kon leggen van honderden meters breed wat uiterst moeilijk door grondtroepen van de vijand kon worden ingenomen.


 
 
De Grote Poterne
In de Grote Poterne worden de schilderingen belicht door een schilder ooit aangebracht op de muren van de plek waar voorheen het appel gehouden werd. Verder geeft een projectie inzicht in de vorm van het onder aarde verborgen stuk betonnen architectuur.

 
 
De Tijdsbalk
In de hal is een tijdsbalk aangebracht die alle verschillende perioden van het gebruik van het fort laat zien.

 

 

De Kruitkamer

In de voormalige kruitkamer is een ruimte ingericht om alle facetten van de Stelling van Amsterdam als wapen inzichtelijk te maken. Met teksten, illustraties en muurschilderingen wordt de stelling, de vuurkracht, de bewapening en het inunderen belicht.


 

 

Het Strategisch plateau 

Boven op het fort is een strategisch plateau aangebracht om de hele omgeving rond het fort en alle belangrijkste accessen in beeld te krijgenFort bij Spijkerboor Stelling van Amsterdam WAT anders - Harlingen (Grafische, Ruimtelijke en Illustratieve Vormgeving) Publieksinrichting Forten Museum Inrichtingen Tentoonstellingsvormgeving Geluid Beeld Informatiepanelen Informatiedragers